Inspiratiesessies: breng uw team en uw bedrijf naar nieuwe inzichten

Inspiratiesessies brengen u verder. Ik kan u helpen met het faciliteren van deze sessies om de creativiteit en inspiratie binnen uw team te laten opleven. Maar eerst even beginnen bij de basis, hoe inspireer je een team?

Een goed begin is het halve werk

Allereerst, is het van belang om een goed en helder startpunt te nemen. Dit kan een missie of een visie van een bedrijf zijn, of een creatieve uitdaging. Ik zal ervoor zorgen dat iedereen hier op dezelfde lijn zit. Het doel van de inspiratiesessie zal uitvoerig worden besproken, worden gedefinieerd en worden herhaald.

Inspiratiesessies vragen om diversiteit

Ten tweede is het belangrijk om diversiteit binnen een team te omarmen. Innovatieve ideeën en nieuwe inzichten komen namelijk haast nooit van één specifiek iemand, maar van een groep mensen. De diversiteit binnen een team draagt bij aan verschillende inzichten en invalshoeken en dus een verschillende kijk op het creatieve doel. Zorg dus dat het team dat de inspiratiesessie zal doen uit een verschillende groep mensen bestaat.

Ik zal inspelen op de diversiteit binnen het team en zorgen dat iedereen aan bod komt. Hierin zal ik een vertrouwde omgeving creëren, de meest unieke en verfrissende ideeën komen namelijk in omgevingen waarin mensen zich prettig en gewaardeerd voelen.

Leren innoveren

Dit sluit aan bij de derde succesfactor voor geslaagde inspiratiesessies, het durven maken van fouten. Innoveren is leren, het is falen, het is verkeerd inschatten en het testen en corrigeren. Werk daarom aan een cultuur waarin fouten worden getolereerd en waarin nieuwe ideeën en zienswijzen worden gewaardeerd. Voorzichtigheid leidt tot het verlies van eigenheid. Ik zal dit gevoel creëren in de sessie, zodat deelnemers zich bewust zijn van de veilige omgeving.

Denk aan een goede ruimte

Ten vierde is het belangrijk om de sessie te houden in een open ruimte, zonder beperkingen. De omgeving is bepalend voor het creatief vermogen van de mensen die zich erin bevinden. De ruimtes van bijvoorbeeld Google, zijn ingericht op het vergroten van kinderlijkheid en creativiteit. Ondanks dat het hebben van glijbanen in een inspiratiesessie wellicht te ver gaat, is het belangrijk dat deelnemers zich thuis voelen. Mijn advies is daarom om de medewerkers de ruimte zelf te laten uitkiezen.

Wees baanbrekend

Ten laatste, is het van belang om baanbrekend te zijn. Doorbreek taboes, denk verder en daag elkaar uit. Hier kom ik om de hoek kijken. Ik zal jullie begeleiden, met jullie sparren en jullie constant aan het denken zetten. Een inspiratiesessie bevordert samenwerkingen, leidt tot co-creatie en prikkelt het out-of-the-box denken.

Wil jij jouw team een boost geven en wil je werken aan nieuwe ideeën, inzichten en zienswijzen? Neem dan contact op met mij en dan kom ik graag met u en uw teamleden sparren.

01
Een goed uitgangspunt
02
Omarm diversiteit
03
Maak fouten
04
Een goede ruimte
05
Wees baanbrekend

Direct contact met mij opnemen?

Vul dan onderstaand contactformulier in en dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.