Is framing natuurlijk gedrag?

Is framing natuurlijk gedrag?

Er is veel geschreven en gepubliceerd over framing. Framing is de wijze waarop bijvoorbeeld een televisieproducent een programma weergeeft, denk aan de mensen die bij “Ik Vertrek” een bedrijf op Bali starten of de dame die in een net verbouwde keuken alleen iets roept over de stopcontacten. De vraag die je meteen stelt is dan natuurlijk, doen marketing- en communicatieprofessionals ook niet aan framing in boodschappen?

Framing is dus een techniek waarin je niet helemaal de echte waarheid laat zien maar wat wel leidt tot meer succes. Meer kijkers of waardering bij de televisie of meer conversie en beter resultaat bij marketing en communicatie.

Doen we niet allemaal aan framing?

Ik zat laatst op een verjaardag. Daar hoorde ik voor de zoveelste keer hetzelfde verhaal, alleen het verhaal wordt steeds spannender. Iedereen luistert, mensen die het ook al kennen en mensen die het nog niet kennen. Het verhaal wordt steeds verder uit zijn context gehaald. Het resultaat, mensen die luisteren, veel hilariteit en een verhaal dat je daarna nooit meer vergeet.

Dat betekent dat iedereen aan framing doet. Iedereen maakt wel eens een verhaal “anders” dan de waarheid. Dus ook de mensen die bij je werken en mensen die solliciteren. Is dat erg? Nee. Het is een gegeven waar je dus in de praktijk mee moet omgaan. Een goede voorbereiding voor een gesprek met een mogelijke nieuwe collega. Denk ook aan een vraag die je stelt aan een collega om iets uit te werken, een plan dat je laat schrijven. Is de feedback allemaal gebaseerd op feiten of zit ook daar een stukje framing in?

Wees je bewust van framing

Het gaat erom dat je doorvraagt aan mensen en bij twijfel extra informatie vraagt of opzoekt maar niet meteen een mening hebben. De mensen die een bedrijf starten op Bali, vraag of zoek eerst informatie op of de beeldvorming erbij aansluit. Zorg dat je de informatie die je krijgt valideert voordat je meteen zelf ook in de pen springt. Als ik kijk naar de reacties die mensen geven op de framing van “Ik vertrek” is dat ook weer framing.

Denk na voordat je meteen een mening geeft. Vanuit media en ook bij gesprekken met collega’s.